All Job Admit Card Result Quiz
GK Study Current Affairs Assam GK Video Class

GK For DHS, DEE, Assam Police, DME, TET, DC Officie & All Exam (Set-1) 30 MCQ in One Set - Assam Job Exam News


Education For Assam(YouTube)

For DHS 600 Post (Peon/Ward Boy/Ward Girl)

DEE Assam (JA/CO/Peon/Chawkidar/Driver)

Assam Police (SI/RO/AB/UB/Constable)

DME (Grade-3 Post/Garde-4 Post)

TET (LP/UP Assam)

DC Officie & Assam Exam

Railway Exam (NTPC / Group D)

All Exam

www.AssamJobExam.co.in





1. In IT, means that the data available in the database is both accurate and consistent.

1) Data Security
2) Data Availability
3) Data Binding
4) Data Integrity

Correct Answer: Data Integrity


2. Which of the following is an application protocol?

1) HTTP
2) TCP
3) IP
4) UDP

Correct Answer: HTTP


3. Systems running more than one process concurrently are called ______________

(1) Multiprocessing
(2) Multiprogramming
(3) Real time
(4) Batch processing

Answer: Multiprogramming


4. ATM is the abbreviated form of

1) Automatic Teller Machine
2) Automated Teller Machine
3) All Time Money
4) Automatic Tally Machine

Correct Answer: Automated Teller Machine


5. What is the name of a memory buffer used to accommodate a speed differential?

1) Cache
2) Stack Pointer
3) Accumulator
4) DISC

Correct Answer: Cache


6._____changes each time it is installed to avoid detection by antivirus software.

1) Polymorphic virus
2) Worm
3) Logic bomb
4) Trojan horse

Correct Answer: Polymorphic virus


7. Which is not an external storage device?

1) CD-ROM
2) DVD-ROM
3) Pen Drive
4) RAM

Correct Answer: RAM


8. In Networks, WEP stands for

1) Wireless Equivalent Privacy
2) Wired Extra Privacy
3) Wired Equivalent Privacy
4) Wireless Embedded Privacy

Correct Answer: Wired Equivalent Privacy


9. In the following list of devices, which device is used in data link layer?

1) Repeaters
2) Routers
3) Application gateway
4) Bridge

Correct Answer: Bridge


10. In IT terminology failure in the kernel is called as

1) Crash
2) Crash dump
3) Dump
4) Kernel error

Answer: crash


1. Which of the following Vedas deals with magic spells and witchcraft?

(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda

Ans: (d)


2. The later Vedic Age means the age of the compilation of

(a) Samhitas
(b) Brahmanas
(c) Aranyakas
(d) All the above

Ans: (d)


3. The Vedic religion along with its Later (Vedic) developments is actually known as

(a) Hinduism
(b) Brahmanism
(c) Bhagavatism
(d) Vedic Dharma

Ans: (b)


4. The Vedic Aryans first settled in the region of

(a) Central India
(b) Gangetic Doab
(c) Saptasindhu
(d) Kashmir and Punjab

Ans: (c)


5. Which of the following contains the famous Gayatrimantra?

(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Kathopanishad
(d) Aitareya Brahmana

Ans: (a)


6. The famous Gayatrimantra is addressed to

(a) Indra
(b) Varuna
(c) Pashupati
(d) Savita

Ans: (d)


7. Two highest ,gods in the Vedic religion were

(a) Agni and Savitri
(b) Vishnu and Mitra
(c) Indra and Varuna
(d) Surya and Pushan

Ans: (c)


8. Division of the Vedic society into four classes is clearly mentioned in the

(a) Yajurveda
(b) Purusa-sukta of Rigveda
(c) Upanishads
(d) Shatapatha Brahmana

Ans: (b)


9. This Vedic God was 'a breaker of the forts' and also a 'war god'

(a) Indra
(b) Yama
(c) Marut
(d) Varuna

Ans: (a)


10. The Harappan or Indus ValleyCivilisation flourished during the ____ age.

(a) Megalithic
(b) Paleolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic

Ans: (d)

Q1——————–. If the president declares emergency then this proclamation must be approved by the Parliament
within _____.

1) 1 year
2) 6 months
3) 3 monthss
4) one month

Correct Answer: one month.

Q2. In case State emergency is declared, it needs Parliamentary approval after every _____.

1) 6 months
2) 1 year
3) 2 years
4) 3 years

Correct Answer: 6 months


Q3.The Governor takes the oath of office by

1)Chief Justice of High Court
2)Chief Justice of India
3)President of India
4)Vice President of India

Correct Answer: Chief Justice of High Court


Q4. All of the following are the aims of Lok Adalat, except

1)Secure justice to the weaker sections
2)Mass disposal of the cases
3)Give the power to rule in the hands of the common man
4)Minimize cost and delay

Correct Answer: Give the power to rule in the hands of the common man


Q5. How many schedules does the Indian Constitution have?

1)6
2)12
3)18
4)24

Correct Answer: 12


Now there are total 448 articles in 25 parts, 12 schedules, 5 appendices and 101(latest by GST Act) amendments in
the Indian Constitution.
As compared to when it was written it had, 395 articles in 22 parts and 8 schedules at the time of commencement


Q6.The Article 343 of the Indian Constitution is about

1) Number of seats for the Lok Sabha
2) Number of seats for the Rajya Sabha
3) Hindi as official language
4) Special status to Kashmir

Correct Answer: Hindi as official language


Q7.The Speaker of the sixth Lok Sabha who later became the President of India was

1)VP Singh
2)Neelam Sanjeeva Reddy
3)V.S Ramadevi
4)Sukumar Sen

Correct Answer: Neelam Sanjeeva Reddy


Q8. Which state has decided to recruit transgender people as jail wardens?

1) Uttarakhand
2) Tamil Nadu
3) Kerala
4) Odisha

Correct Answer: Odisha


Q9. The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in

1) 24th May 1949
2) 24th November 1949
3) 24th January 1950
4) 24th June 1950

Correct Answer: 24th January 1950

It was first sung in the Calcutta Session of the Indian National Congress on December 27, 1911 and officially adopted
by the Constituent Assembly as the Indian national anthem on January 24 1950.


Q10.Who was the first Deputy Speaker of Lok Sabha ?

1)G. V. Mavalankar
2)Sarvepalli Radhakrishnan
3)M. Ananthasayanam Ayyangar
4)Dr P V Cherian

Correct Answer: M. Ananthasayanam Ayyangar


Thank You

PDF Link to Download - Click here

Post a Comment

2 Comments